image2

На 3 февруари 2015 г. клуб „Ладино”- София отбеляза Международния ден на езика ладино – езикът на испанските евреи и празника Ту Би-Шват ( Нова година на дърветата).

   В словото си Жозеф Коен – председател на клуба и председател на читалището подчерта, че „ Ладино е езикът на изгнанниците, на прокудените евреи, взели със себе си езика, чрез който Сервантес е изградил своето безсмъртие. Ладино е езикът на съхранените корени, които ние трябва да запазим живи за идните поколения…”

Той призова присъстващите да съхранят в паметта си езика и делото на големия учен-лингвист Исак Москона, отдал почти половин век от живота си в изследвания на бита, нравите, обичаите, обредите и езика на балканските евреи-сефаради.

     Виктория Атанасова и д-р Софи Данон разказаха за дейността и изявите на клуба, който през есента на тази година ще навърши 17 години от своето създаване.

     Стихове, пословици и поговорки на ладино прочетоха Бека Захариева, Рейна Лиджи , Бети Давидова, Грация Албухайре, а песните бяха в изпълнение на Ида Финци, Буча Франсес и възпитаници на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

     Специални гости на празника бяха г-жа Арца Камиса Раз, съпруга на посланика на Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз, г-н Хавиер Валдивиелсо – директор на Института Сервантес-София, представители на РОЕ „Шалом”- София, секциите и клубовете и много почитатели на историята и традициите на сефарадската култура.

image1

image3

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest