2012 – ЮБИЛЕЙНА ГОДИНА

НА ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ

 На 6 април 2012 г. се навършиха 100 години от рождението на ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ – журналист, публицист, младежки и читалищен деятел, антифашист.

image001За достойно отбелязване на юбилейната годишнина на своя патрон Настоятелството на Народно читалище „Емил Шекерджийски” изготви специална програма, чието изпълнение продължи през цялата 2012 година и през първата половина на 2013 година.

Във връзка със стогодишнината бе създаден Инициативен комитет, в който се включиха представители на ОЕБ „Шалом”, РОЕ „Шалом”-София, Еврейски исторически музей, Бет Шалом, ЦИДС, Фондация Р.С.Лаудер”, БАС, СБЖ, в-к ”Еврейски вести” и членове на читалището. В него се включиха синовете на Емил Шекерджийски – Чавдар и Стефан, проф. Хени Лорер, Снежана Тодорова – гл.секретар на СБЖ, Лъчезар Еленков – гл. редактор на в.”Жарава”, Владимир Пауновски, Роберт Джераси, Бека Лазарова, Чавдар Шинов, доц. Софи Пинкас и други. На проведените първи две заседания те се запознаха с предварителната програма на честванията – издаването на Юбилеен лист на в. ”Еврейски вести”, на сборник с произведения на Емил Шекерджийски и на фототипно издание на книгата му „Левски за себе си”, подготовката на фотодокументална изложба, създаване на Интернет сайт на читалището, подготовка на материали за периодичния печат и в.”Еврейски вести”, подготовка на юбилейна тържествена вечер и други.

Изявите, чрез които бяха отбелязани най-значимите дати от живота и делото на Емил Шекерджийски станаха събитие в културния живот на читалището, столицата и еврейската общност.

Началото на честванията бе поставено в деня на неговото рождение – 6 април 2012 г. с провеждането на пресконференция в Агенция „София-Прес”, на която бе представен Юбилейния лист и цялата програма на годишнината. В нея взеха участие членове на Настоятелството и инициативния комитет, роднини и съратници на Емил Шекерджийски , журналисти.

На 7 април 2012 г. гражданите на Дупница, с цветя и венци, почетоха паметта на видния си съгражданин Емил Шекерджийски и стогодишнината от неговото рождение.  Организатори на събитието бяха РОЕ „Шалом”- Дупница, Военно-патриотичният съюз и членове от Кюстендилския партизански отряд. Слово за живота и делото му изнесе краеведът Иван Хаджийски.

На  19 май 2012 г. се проведе литературно-музикална вечер: „Журналистът Емил Шекерджийски”. Гости на вечерта бяха Чавдар и Стефан Шекерджийски. Журналистическата му дейност представи Стефка Хаджидимитрова, а стихотворения и откъси от негови статии бяха прочетени от Бети Давидова, Рейна Лиджи и Соня Донева. Вечерта продължиха Емил Чендов (вокал) и Васил Бележков (китара) с изпълнения на песни по текстове на Иван Вазов, Христо Ботев и Пейо Яворов.

 

„АЗ ЗНАМ ДА СЕ ДЪРЖА

САМО ПО ЕДИН НАЧИН – ЧЕСТНО…”

юбилейна вечер

На 31 май 2012 г. в големия салон на Еврейския дом в София се проведе юбилейна вечер, посветена на сто години от рождението на Емил Шекерджийски. Тържественото събрание-концерт бе част от мащабната програма за 2012-2013 година на НЧ „Емил Шекерджийски”, посветена на годишнината.

image003     В встъпителното си слово Жозеф Коен, председател на читалището, запозна присъстващите с програмата за честването и представи великолепната фотоизложба на фотограф-художника Зафер Галибов, посветена на юбилея на Емил Шекерджийски. В нея дългогодишният ръководител на фотоклуба, който е „дълбоко, емоционално и морално свързан с читалището”, е подбрал и разработил най-популярните снимки от архива на читалището и от личния архив на семейство Шекерджийски, показващи важни моменти от живота на нашия патрон. Жозеф Коен обяви и началото на литературния конкурс сред учениците от 134 СОУ „Димчо Дебелянов”за есе, посветено на Васил Левски и Емил Шекерджийски.

В словото си  писателят Анжел Вагенщайн подчерта, че „Емил Шекерджийски  държи все още в ръка последната бомба”и продължи:        „Никола Вапцаров не е само софийски булевард, Емил Марков не е само квартал на столицата, а Емил Шекерджийски не е само име на читалище – това са съдби и личности със своя индивидуална доминанта… Отворете Интернет и ще прочетете, че е терорист и член на партизански отряд, загинал месец преди 9 септември 1944 година… И нищо повече за човека и революционера, за таланта му да бъде с една бликаща от дарби личностна отдаденост, щедра и доминираща.”

След тези силни и разтърсващи слова, поетът Лъчезар Еленков представи новия майски брой на Вапцаровия вестник „Моята вяра”, където са публикувани за първи път изследването на Емил Шекерджийски за Фьодор Достоевски от 1937 година и негови лични писма.

Водещият на тържествената вечер, актьорът Вели Чаушев умело преплете в художествената програма свои изпълнения на стихотворенията „Борбата е безмилостно жестока” на Н.Й.Вапцаров,  „Нашето старо читалище” на Валери Петров и „Балада за Емил Шекерджийски” на Георги Авгарски.

Концертът продължи с изпълнения на ЕВА „Агада-Бенедикт Молхов” с диригент Меира Молхова и акомпанимент на пиано на проф. Майер Франк, ВО „Алегро”с ръководител Рафаел Бераха и възпитаниците на НМА  „Професор Панчо Владигеров” народната певица Наталия Кръстева и гайдаря Мартин Лямов.

Заместник председателят на РОЕ „Шалом”-София Йосиф Молхо официално връчи наградите „Шофар”-2011 година на номинираните за „Активна доброволческа дейност в полза на общността”  Бети Давидова, Виктория Мешулам, Венезия Камхи и Грация Албухайре.

Официални гости на вечерта бяха братът на Емил Шекерджийски Александър (Сашо) Шекерджийски, който живее в Израел, синовете на Емил – Чавдар и Стефан Шекерджийски и техните семействата, проф. Рахамим Шекерджийски и други родственици.

Тържествената юбилейна вечер бе организирана с подкрепата на ОЕБ „Шалом”, РОЕ „Шалом”-София, Фондация „ Р.С. Лаудер” и редакционният екип на в. „Еврейски вести”.

 

      На 4 август 2012 г. в Кюстендил се проведе традиционният митинг-събор, посветен на сто години от рождението и 68 години от гибелта на Емил Шекерджийски и неговите другари.

            Слова за живота и делото на загиналите произнесоха Радко Петрунов, кмет на община Трекляно, представители на БАС и РОЕ „Шалом” – Кюстендил. Във възпоменателното тържество взеха участие синовете и внуците на Емил Шекерджийски, сина на Стоян Стоименов, партизаните от Кюстендилския отряд – Тодор Гогов, Александър Погачаров и Иван Пейчев, доц. д-р Велин Спасов, Радко Ханджиев – историк, писател и журналист, членове на РОЕ „Шалом”-София и представители и членове на НЧ „Емил Шекерджийски-1919 г.”

      Цветя и венци бяха положени пред паметника на убитите в местността „Черенец” в землището на село Брест и пред паметника на Кюстендилския партизански отряд  в местността „Полетински камък”.

      Нека не забравяме величието на подвига им и саможертвата на Емил Шекерджийски и неговите другари Стоян Лудев, Стоян Стоименов и Крум Зарев. Те са нашите живи идеали, пуснали дълбоки корени в съзнанието на поколенията.

ДУМА, ДАДЕНА НА СВОБОДАТА

image027Литературната вечер, проведена на 20 декември 2012 г. бе достоен повод в годината, когато се навършват 175 години от рождението на Васил Левски и 100 години от рождението на нашия патрон Емил Шекерджийски, да се обединят делото и саможертвата на единия с живота, творчеството и саможертвата на другия. Пресечна точка на тези два забележителни живота стана представянето на две книги: фототипното издание на книгата на Емил Шекерджийски „Левски за себе си” и на книгата с избрани творби на Емил Шекерджийски „Дума, дадена на свободата”, която излиза като съвместно издание на Библиотека НЧ „Емил Шекерджийски-1919” и Библиотека „Простреляният Пегас” под редакцията на поета Лъчезар Еленков.

Присъствието на синовете и внуците, на близки и приятели на  патрона на нашето читалище направи заключителния етап на паметната 2012 година особено значим.

Стефка Хаджидимитрова представи второто фототипно издание „Левски за себе си”, реализирано с неоценимата подкрепа на Фондация „Р.С.Лаудер” в лицето на Бека Лазарова. В изложението си тя разкри пред присъстващите мотивите на  Емил Шекерджийски за създаване на това научно-историческо изследване, отразени в предговора на книгата. Личностните, организационните и революционни характеристики на Апостола, видени през погледа на последователя му Емил Шекерджийски – историческото време за появата на Левски, животоописанието му и хронологията на писмата, респектират с искреността и желязната последователност на автора. Публицистът Емил Шекерджийски е събрал и подредил малкото писма на Апостола съобразно една революционна концепция, която години по-късно той ще приложи и в собствената си революционна антифашистка дейност с брошурата „Как да се държим пред врага”.

image029       Поетът Лъчезар Еленков представи книгата „Дума, дадена на свободата” с избрани творби на Емил Шекерджийски. С характерния си художествено-аналитичен стил, той продължи разглежданата тема, очертавайки историческия паралел в прозренията на Левски и Шекерджийски, с което и обоснова включването на последния в „бронзовия батальон на българската литература”. Той представи Емил Шекерджийски като автор, който с вътрешното си око на голям творец разкрива вижданията си за „Мирът и младежта”, „Какво и как да четем”, „Историческото време, подготвило, родило и създало Левски като  революционер”, и с необикновена зрялост анализиращ живота, творчеството и  идеите на Ф.М. Достоевски.  Словото на Лъчезар Еленков се преплете с поетическото мислене на Емил Шекерджийски като достоен приемник на „едно голямо дело и един велик българин, пример на поведение – Васил Левски”.

Задочната среща между патриотизма и саможертвата на Васил Левски и Емил Шекерджийски стана естествен заключителен акцент на 2012- годината на нашия патрон. Председателят на читалището Жозеф Коен изказа благодарност към всички, които не пожалиха време, сили и интелектуални усилия, за да бъде изпълнена негласната дума, дадена от и на  Емил Шекерджийски.

На 18 февруари 2013 г. бе организирано литературно утро „Денят на Апостола”, посветено на 140 години от обесването на Васил Левски и стогодишнината от рождението на Емил Шекерджийски. Слово за живота и делото на великия син на България произнесе Севда Никодимова. Прочетени бяха статията „Васил Левски – водач и организатор”, публикувана през 1940 година във в-к „Заря” и предговора към книгата на Емил Шекерджийски  „Левски за себе си”. В края на програмата членовете на рок група „Епизод” Емил Чендов и Васил Бележков изпълниха патриотични песни.

 

„ АЗ, ВАСИЛ ЛЪВСКИЙ, В КАРЛОВО РОДЕН…”

         На 18 февруари 2013 г. се проведе паметна вечер „Аз, Васил Лъвский, в Карлово роден…”, по повод 140 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, организирана от НЧ „Д-р Петър Берон-1926 г.”, НЧ „Емил Шекерджийски-1919 г.” и Националния литературен салон „Старинният файтон”.

image033Сред присъстващите на вечерта бяха посланикът на Държавата Израел в България н.пр.Шаул Камиса Раз, Анжел Вагенщайн, Надежда Захариева, Банко Банков, Матей Шопкин, народната певица Калинка Згурова, синовете на Емил Шекерджийски и други.

          Слово за делото и подвига на великия син на България произнесе проф. Андрей Пантев.

Елена Алекова представи фототипното издание на книгата на Емил Шекерджийски „Левски за себе си”. Тя подчерта, че „Истинността, която книгата  „Левски за себе си” излъчва, идва не само от естествената наклонност на чистото и смелото сърце към правдата, а и защото авторът, обричайки се на борбата, е открил  себе си в него, своя кумир и учител.През съдбата на Апостола той е предчувствал своята съдба. Нещо повече. Свързвала ги е общата мечта за България…”

          Актьорът Веселин Калановски прочете избрани откъси от писмата на Васил Левски. Вечерта продължи с патриотични песни в изпълнение на Емил Чендов и Васил Бележков от рок група „Епизод”към читалище „Емил Шекерджийски-1919 г.”

„ ДА БЪДЕШ ПОСЛЕДОВАТЕЛ НА АПОСТОЛА…”

image035По повод стогодишния юбилей от рождението на Емил Шекерджийски и 140 години от обесването на Васил Левски НЧ „Емил Шекерджийски-1919 г.”, Фондация „Р.С.Лаудер” и РОЕ „Шалом”-София обявиха сред учениците от V-ХІІ клас от 134 СОУ „Димчо Дебелянов” конкурс за есе на тема: „Да бъдеш последовател на Апостола…” За отправен момент на разсъжденията на участниците бе предложена мисълта на Емил Шекерджийски: „Да се служи на народа и истината като Левски…”безстрашно”, „ постоянно”, „разсъдително и великодушно”.

В конкурса взеха участие 37 деца. На 19 февруари 2013 г., в деня в който отбелязахме 140 години от обесването на Васил Левски, в училището се събраха много ученици, учители и гости, за да бъдат обявени резултатите и раздадени наградите на учениците, взели участие  в  литературния конкурс. Отличени  бяха Ася Иванова, Сава Стоянов, Симона Стойчева, Магдалена Димитрова, Йоана Зафирова, Таня Лесенска, Деян Балев, Теодора Малчева и Христина Атанасова. Специалната първа награда на читалището – дигитален фотоапарат и книгата „Достойните не се забравят” – бе връчена на Сава Стоянов от ХІ клас.