1

 

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

През 2014 г. отбелязваме 95 години от учредяването НЧ „Емил Шекерджийски-1919 г.” и 105 г. от създаването на Еврейското певческо дружество.

Празничният концерт, посветен на двете знаменателни годишнини, се състоя на 30 ноември 2014 г. в зала „Йерусалим” на Еврейския културен дом, организиран съвместно с ОЕБ „Шалом”и РОЕ „Шалом”- София. Сценарист и режисьор на програмата бе Симон Шварц, а водеш – актьорът от Народния театър Йосиф Шамли.

Концертът бе открит от Еврейския вокален ансамбъл „Агада-Бенедикт Молхов” – приемник на създаденото през 1909 г. Еврейско певческо дружество. Под диригенството на Дориан Молхов и в акомпанимент на проф. Майер Франк бяха изпълнени емблематични за богатия репертоар на хора вокални творби.

В приветственото си слово към присъстващите (виж по-долу), председателят на НЧ „Емил Шекерджийски-1919 г.” Жозеф Коен подчерта, че през годините от своето създаване до днес основна негова цел е било да бъде център на просвета, да формира креативността на младите и да насърчава духовната близост между неговите членове и почитатели.

Програмата продължи с изпълнения на етюда „Клоунада” от Детска театрална школа с ръководители Йосиф Шамли и Ида Даниел, на младата певица Мишел Мандил, на Йоана Николова и Славян Кановски от Формация на еврейски традиционни танци „Керен Шемеш”, на Вокален октет „Алегро”с художествен ръководител Рафаел Бераха и акомпанимент на Кирил Гаврилов и Васил Иванов. Актьорът Вели Чаушев прочете стихове от големия поет Валери Петров, а членовете на рок група „Епизод” – Емил Чендов и Васил Бележков изпълниха свои авторски песни по стихове на Христо Ботев. Концертът завърши с изпълнения на Детска вокална формация „Хаверим” с ръководител Лика Ешкенази.

Специални гости на честването бяха г-жа Саусан Хасон – втори секретар в Посолството на Държавата Израел в България, представители на Съюза на народните читалища, на Съюза на ветераните от воините в България, на столични читалища, общественици, съмишленици и приятели на читалището.

Съюзът на народните читалища връчи „ Грамота”, плакет и медал за принос към читалищното дело. Получени бяха поздравителни адреси и цветя от НЧ „Аура-1929 г.”, НЧ „Д-р Петър Берон-1926 г.”, НЧ „Постоянство – 1856 г.”- гр. Лом, сп. „Читалище-1870”, от кмета на Община Лом – Иво Иванов, от СВВБ, от клубовете „Златна възраст” , „Здраве” и други.

 

                                         * * *

6

 

СЛОВО НА ТЪРЖЕСТВОТО ПО ПОВОД ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИШНИНАТА НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ-1919 г.”

И СТО И ПЕТ ГОДИШНИНАТА НА ЕВРЕЙСКОТО ПЕВЧЕСКО ДРУЖЕСТВО

 

Жозеф Коен

председател на НЧ „Емил Шекерджийски-1919 г.”

 

 

         Уважаеми госпожи и господа,

         Добре дошли на нашия празник!

         Имам честта и удоволствието, като председател на Народно читалище „Емил Шекерджийски-1919 г.”, да Ви благодаря за това, че сте тук заедно с нас, за да отбележим две знаменателни годишнини: 95 години Народно читалище „Емил Шекерджийски-1919 г.” и 105 години от създаването на Еврейското певческо дружество с неговия седемнайсетгодишен приемник – ЕВА „Агада-Бенедикт Молхов”.

Вълнението, с което правя това е обяснимо – за пръв път прекрачих прага на читалището едва тринайсетгодишен, подтикнат от моята майка – дългогодишна читалищна деятелка. Как бързо се нижат годините и ето ни – белокоси и мъдри на 95 годишния юбилей на любимото читалище и неостаряващия ансамбъл.

         Каналите на времето ни водят до днешния ден, когато ние си припомняме уроците на миналото, за да продължим напред в бъдещето. Не носталгията, макар че и нея я има, дава подтик към нови житейски завоевания, а действията ни на читалищни свещенодеятели – осъзнати, разумни и хуманни.

         95 годишнината на нашето читалище не е просто отбелязване на дата, твърде дълга за човешки живот, а твърде кратка за институцията читалище, която самобитна или модерна, традиционно е вадена от ъгъла на показ все по празници. Като контрапункт именно на това, нашето читалище си извоюва правото за съществуване през годините от 1919 г. като читалище „Общ подем”, 1921-1924 г. като читалище „Хайнрих Хайне”, 1924-1934 г. като Еврейско читалище „Х.Н.Бялик” до 1944г. като НЧ „Емил Шекерджийски”. С позицията на честност, отговорност, емпатия и устременост.

           Промяната на целите в движение е по-краткия път до основната цел, която винаги сме си поставяли – креативност, иновативност и близост до хората.През всичките тези години нашата читалищна мисия беше именно тази – по-близо до Вас, нашите приятели, читатели, съмишленици и герои на преломните времена, в които сме и не сме. Книгите, които набавяме, дейностите, в които Ви включваме, песните, с които Ви радваме преследват целта – да се обединим духовно, като си припомним, че сме частици от едно цяло, за да станем истински хора. Затова не сме се предали – нищо, че два пъти държавата официално е закривала читалището ни.

А то е възкръсвало като феникс, та до днес. Защото качеството на хората, които са вградени в основата му, са сплав от стомана и интелект. Патронът ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ – изключителна личност, духовен наследник на Левски, посветил живота и делото си на България. Тази година се навършват 70 години от героичната му гибел. ПОКЛОН!

         Музиката безсъмнено е онзи невидим балансьор, но и усилвател на могъщите им духовни вибрации, които и до днес достигат до нас с божествените трели на Еврейското певческо дружество, създадено преди 105 години, а днес възкресено от ангелогласния Еврейски вокален ансамбъл „Агада-Бенедикт Молхов”. Синагогалната, ортодоксалната и светска музика на Хендел, Моцарт и Бетовен от техния репертоар, българските, църковнославянските, песните на иврит и ладино са в такта на музика, която ни слива с вселената, от която сме една много специална частица. Защото имаме памет за миналото, неподражаемо звучащо в изпълненията на ансамбъла. А тя ни прави по-мъдри и по-добри. И благодарни на вдъхновения му създател – Моис Цадиков, от рождението на когото, само след няколко месеца, се навършват 130 години.

       Уважаеми приятели,

       Поздравителното ми слово към Вас не е безлично, въпреки че съзнателно не споменавам много, много заслужили имена, когато едно читалище е на 95 години и един певчески колектив на 105 години. Важен е духът, а персонификацията е за историята им.

       Фактът, че тук сме се събрали толкова хора, с толкова отворени за любов сърца, е знак за непреходността на спомена ни, защото никой не е забравен и нищо не е забравено.

       Само пламъкът от душите им е предаден на потомците, днес – ние, а утре – децата ни, където и да се намират по света. Духовната светлина няма времеви и пространствени граници.

       Читалище „Емил Шекерджийски” и Еврейския вокален ансамбъл „Агада-Бенедикт Молхов” са я съхранили във времето, за да за да я разпръскват с любов за Вас, хората.

       Благодаря на ОЕБ „Шалом” и РОЕ „Шалом”-София за моралната и материалната подкрепа, която ни оказаха и без която това тържество нямаше да се състои.

       Благодаря Ви, че сте тук – на нашия празничен концерт.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest