Есета и други драскулки на Анжел Вагенщайн

 „Под балкона на Европа. Серенада за балканската гайда”- така се нарича есето, дало заглавието на новата книга на писателя и публициста Анжел Вагенщайн. Нейното представяне се състоя на 4 февруари 2016 г., на вечер организирана съвместно от НЧ „Емил Шекерджийски -1919 г.” и ИК „Синева”- София.

       Вечерта бе открита от председателя на НЧ „Емил Шекерджийски” Жозеф Коен, който поздрави автора за книгата и поместените в нея 38 текста – интервюта, есета, размисли за важните неща и събития. Той представи и участниците във вечерта: Христо Георгиев – собственик и управител на ИК „Синева”, благодарение на когото книгата вижда бял свят, проф. Чавдар Добрев, журналистите – Велислава Дърева и Александър Симов и Райна Йотова – художник на корицата.

        Водещата на вечерта Велислава Дърева даде думата на проф. Чавдар Добрев, който започна словото си с думите: „Когато си млад, търсиш дух.” Той направи обзор на творчеството на Анжел Вагенщай и представи приносът му в българското кино и литература. Той сподели, че книгата му е изградена на принципа на автобиографизма. Чавдар Добрев нарече антифашиста Вагенщайн – „последовател на идеята за чиста и свята република на Апостола на свободата.”

       Журналистката Велислава Дърева прочете своите размисли за книгата, озаглавени „Мърморец” и отпечатани във в. „Дума” през януари 2016 г.

        Анжел Вагенщайн изказа своите благодарности за словото на проф. Чавдар Добрев и за размислите на Велислава Дърева. Той се обърна специално към д-р Софи Данон, наричайки я своя учителка и „жива връзка с нашия отмиращ език – ладино”. В заключение сподели с присъстващите: „Единственото ми утешение е, че цял живот съм следвал един път, богат на въпроси и беден на отговори, на които никога не съм изменил. Никога!”

Авторът прочете откъси от книгата си – словото, произнесено в Мадрид, по повод представянето на последния том от триптиха „Петокнижие Исаково” „Далече от Толедо”, есето „Разрушени мостове, съградени мостове”, прочетено във френския град Коняк при получаване на Европейската награда за литература „Жан Моне” за романа му „Сбогом Шанхай” и „День победы” – слово пред паметника на „Альоша” в Пловдив, произнесено по случай 70 години от победата над нацистка Германия.

     Вечерта продължи с великолепното изпълнение на пианистката проф. Снежана Барова.

image003

image005

image007

image011

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest