Днес, 10 март 2024 г., отбелязваме 81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Това е събитие, изпълнено с гордост и признателност, което ни напомня за силата на човечността и солидарността в момент на огромна трагедия.

През 1943 г., под натиска на нацисткия режим, България планира да депортира над 48 000 евреи от българските земи в концентрационни лагери. Но решителната намеса на българския народ, под ръководството на смели личности като цар Борис III, Димитър Пешев, митрополит Кирил и други, успява да осуети този план.

Чрез масови протести, дипломатически усилия и църковна застъпничество, българското общество се мобилизира, за да защити своите съграждани. В резултат на тези действия, България е единствената страна в съюз с Хитлер, която не депортира нито един евреин от своите земи.

Спасяването на българските евреи е пример за хуманизъм и гражданска доблест, който трябва да помним и да носим в себе си. То ни учи на важността на единството, на съпротивата срещу несправедливостта и на защитата на уязвимите групи.

Днес, 81 години по-късно, ние отново засвидетелстваме своята почит и признателност към всички, които спасиха българските евреи. Нека пазим жива паметта за това събитие и да се борим за свят, в който омразата и дискриминацията нямат място.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest