Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в покрайнините на София близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е роден на 18 юли (6 юли ст. ст.) 1837 г. в Карлово, учи във взаимно училище там. Той е идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение.

Осъществява две обиколки в България – първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората – от 1 май до 26 август 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България – в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. През есента на 1869 г. участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния. На 27 май 1870 г. отново се връща в България и изгражда Вътрешната революционна организация в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за „главен апостол на цяла България, Тракия и Македония“, след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи.

На 27 декември (стар стил) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (стар стил) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София.

Годишнината бе отбелязана в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, в която ще участва председателят на Народното събрание Росен Желязков. С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в родния му град Карлово беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

„Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма“, каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза Желязков. По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Президентът Румен Радев ще отдаде почит утре пред паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония в София от 18:00 ч., предаде БТА.

С поход до Къкринското ханче и военен ритуал от представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново започнаха в Ловешко събитията, посветени на 151 години от гибелта на Апостола.

Годишнината от гибелта на Апостола бе отбелязана с гражданско поклонение и военен ритуал и пред паметника му в Ловеч. Ние и днес търсим в Левски собственото ни бъдеще, търсим онази държава, държавност и народ, така, както той си ги представяше, така, както мечтаеше за един освободен народ, достоен с всички в Европа, така, както искаше да има справедливост, да има съвършено равенство, да има братство, да има разбирателство и всеки да намери своето място, заяви в Ловеч вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя каза още, че Васил Левски оставя толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата тази палитра на български герои, големи личности, той е най-светлият и достоен за подражание.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest