„Всички, паднали за свободата

дето и да е, са наши братя –

пак по кръв, но само че пролята”

Атанас Далчев

 

Тачили сме и винаги ще тачим 2 юни. На този ден гениалният поет и пламенен революционер Христо Ботев достойно извървя пътя към своята Голгота и завинаги остана в националната ни памет.

Членове на РОЕ „Шалом-София и на НЧ „Емил Шекерджийски-1919 г.” се събраха отново на 2 юни 2017 г. пред Братската могила в Еврейските гробища, за да се преклонят пред подвига, мъжеството и саможертвата на онези, които отдадоха живота си за нашата свобода и с кръвта си написаха историята на България.

Традиционната церемония бе открита от г-н Ели Анави – председател на РОЕ „Шалом”-София. В словото си доц. д-р Моско Аладжем подчерта, че днес, 141 години по-късно, България отново с благоговение се покланя пред онези, които не са между нас, пред онези, които могат без нас, но ние живите не можем без тях.

Стефка Хаджидимитрова прочете стихове на Павел Матев и Давид Овадия. Церемонията продължи с музикални изпълнения на Лика Ешкенази и „Дулсе Канто”.  Главният равин на Централната Софийска синагога Йоел Ифрах произнесе молитва в памет на жертвите и загиналите за идеалите на България.

В минутата на тържествено мълчание със скромния дар от венци и цветя, си спомнихме колко свята жажда за свобода е горяла векове наред  в душата на народа ни. Минута мълчание, в която има толкова много размисъл за подвиг и признателност. Време-миг, време-вечност. Минута мълчание – поклон пред безсмъртието.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest